Geçtiğimiz günlerde benimle yapılan girişimcilikle ilgili röportajı yayınlıyorum, bu konudaki görüşlerime yer veriyorum, keyifli okumalar.

1-Sizce “Girişimcilik” nedir? “Girişimci” kimdir?

Girişimcilik insanlığın yararına yaşamı kolaylaştıran bir fikri sürdürülebilir bir hale getirecek organizasyonu oluşturmak ve yaşatmaktır. Girişimci kişi bunu yapabilecek bir çok yetkinlik ve beceriye sahip olan kişidir. İnsana zorlu, macera dolu, riskli ve ilginç bir hayat yaşatır, tercihi bu yönde olan kişilere öneriyorum. Özellikle ülkemizde daha da zordur, herkese göre değildir.

2-Size göre bir girişimcinin sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Liderlik, organizasyon, iş bilgisi, iletişim, pazarlama ve satış en önde gelen becerilerdir. Ayrıca bunlar sürekli olarak geliştirilmelidir. Bir de vizyon sahibi olmak, yani sürekli en uzağı görmek, bir de şans gerekir :).

3-Size göre bir girişimcinin ekibindeki en önemli öğe nedir?

Adanmışlık. Geri kalan her şey ikinci önceliklidir. Bundan sonra kişilik yapısı iş bilgisi geliyor. İyi bir girişimci ekibini sürekli geliştirir, ama çalışanların gelişime açık olması çok önemlidir.

4-Bir girişime başlarken ihtiyaç duyulacak en önemli faktör nedir?

Hayal, inanç, hedef odaklılık ve en önemlisi de cesaret.

5-Türkiye’de bir girişimcinin yatırım yapabileceği en mantıklı sektör hangisidir? Neden?

Bence bu konu sektörden bağımsızdır. Şu sıralarda internet üzerinden yapılan işlerle ilgili girişimler popüler olsa da, bu tür karmaşık işler yerine müşterisine kolaylık sunan yalın bir ürün ve hizmetin sunulması en mantıklısıdır.

6-Size göre “İnovasyon” nedir? Bir girişim için inovasyon gerekli midir?

İnovasyon sürmekte olan bir işle ilgili yeni fikirleri, ayakları yere basan bir hale getirmek, bunu hayata geçirmek ve sürdürebilir kılmaktır. Antenleri de sürekli açık tutup sürekli yenilikçi olmak günümüz dünyasında ayakta kalabilmenin ön koşuludur.

7-Başarısızlığın tanımını yapabilir misiniz? Başarısız olmak devam etmemek için bir sebep midir?

Başarısızlık bence hayalsiz ve mutsuz yaşamak, iş ve özel hayattan keyif almamak, tutku duymadan ve sevmeden işe gitmektir. Bu açıdan bakılınca başarısız olunduğunda kesinlikle yol değiştirilmeli, devam edilmemelidir. Ancak yol değiştirmekle kolay vazgeçmemek arasında ince bir çizgi vardır.

8-Bir girişimcinin alması gereken maksimum risk sizce ne kadardır? (Maddi ve Manevi)

Bu girişimcinin hayaline bağlı olarak değişir. Dünyayı değiştirecek bir fikir için bir ömür bile harcanabilir. Ben online eğitimin ülkemiz insanını değiştireceğine inanıyorum ve kendimi buna adamış durumdayım. Çok para kazanmadım ama anlam duygusuyla birlikte yaptığım işten büyük keyif alıyorum. Üstelik beni de sürekli geliştiren bir iş.

9-Sizce başarı ne ile ölçülür? Kendinizi başarılı buluyor musunuz?

Başarı bence yaşamı istediğin gibi kontrol edebilmek, istenmeyen kişi ve işlere hayır diyebilmek ile ölçülür. Bunu pek çok hata ile deneyimleyerek öğrendikten sonra becerebildiğim için kendimi başarılı buluyorum.

10-Girişimciliğin topluma ve ülkeye katkıları sizce nelerdir?